Raport: iPhone 8/X z „delikatnie” zakrzywionym ekranem OLED – nie tak bardzo jak w Galaxy S7 Edge

by Marek Twejn on 15 marca 2017

Od kilku miesięcy pojawiają się sprzeczne raporty co do tego, czy nowy iPhone 8/X będzie miał płaski czy zakrzywiony ekran. Azjatycki serwis Nikkei pisze dzisiaj, że nowy iPhone będzie wyposażony w ekran OLED „delikatnie” zakrzywiony na krawędziach – znacznie mniej, niż w Galaxy S7 Edge.

berrolia

Ma to być spowodowane głównie trudnością w produkcji szklanej powłoki dla mocno zakrzywionych ekranów. Wszystkie panele do jubileuszowego iPhone’a ma dostarczyć Samsung.

Według Nikkei, powierzchnia użytkowa nowego wyświetlacza będzie wynosiła około 5,2-cala (zgadzałoby się to z doniesieniami Ming-Chi Kuo, który prognozował 5,15-cala). Lekko zagięte krawędzie ekranu nie pozwolą na zastosowanie nowych funkcji aktywowanych np. dotknięciem brzegów ekranu. The Kora Herald pisał w grudniu, że Apple może zastosować w wyświetlaczu nową technologię dotykową, pozwalającą na aktywowanie dodatkowych funkcji przez dotkniecie zakrzywionej, „bocznej” części ekranu.

The Wall Street Journal podawał niedawno, że ekran w iPhonie 8/X będzie zakrzywiony, co wyróżni go od dwóch pozostałych nowych modeli – iPhone’a 7s i 7s Plus, które dalej będą posiadały płaski wyświetlacz LCD. Analitycy firmy TrendForce twierdzą jednak, że nowy telefon z Cupertino nie będzie posiadał zakrzywionego ekranu, bo nie zdał on przeprowadzonych przez Apple testów odporności (zwłaszcza na upadki) oraz ze względu na trudności w jego produkcji.

Informatorzy Nikkei potwierdzili też dzisiaj, że iPhone 8/X będzie posiadał szklaną obudowę (ma ona umożliwić ładowanie bezprzewodowe).

POLECAMY: Zhakował komputer nauczycielki, kupił MacBooka i rozkręcił duży biznes – wywiad

300x300-oslo

Może Cię zainteresować:

Podłącz się do nas na Twitterze lub Facebooku żeby nie przegapić żadnych informacji ze świata Apple.

Źródło: Nikkei

Link to our Facebook Page
Link to our Rss Page
Link to our Twitter Page
Link to our Youtube Page

Previous post:

Next post: