iPhone 8 ze zwiększoną wodoodpornością IP68 – raport

Tomek Czech   13 stycznia 2017

Według informacji podawanych dzisiaj przez The Korea Herald, iPhone 8, którego premiera spodziewana jest we wrześniu, będzie posiadał najwyższą klasę szczelności IP68, która oznacza, że telefon ma pełną ochronę przed wnikaniem pyłu/kurzu/cieczy, oraz że może być stale zanurzony w wodzie (producent sam musi określić na jakiej głębokości).

Według koreańskiego serwisu, będzie to prawdopodobnie głębokość 1,5 metra. The Korea Herald przywołuje przykład Samsunga Galaxy S7, który posiada klasę IP68 i oficjalnie może być zanurzony na głębokości właśnie 1,5 m, ale tylko przez 30 min.

iPhone 7 posiada klasę IP67 – jest całkowicie zabezpieczony przed wnikaniem kurzu/pyłu i odporny na 30-minutowe zanurzenie na głębokości do 1 m.

Apple oficjalnie informuje o odporności na „na wodę, zachlapania i pył”. iPhone 7 nie jest więc całkowicie wodoszczelny, czyli nie powinniśmy go zostawić w wodzie na dłuższy czas i nurkować z nim na większych głębokościach. Jego gwarancja nie obejmuj zresztą “uszkodzeń spowodowanych przez ciecze”.

Według  informatorów The Korea Herald, zwiększenie wodoodporności iPhone’a ma być jednym z elementów “olbrzymiego upgreade’u” telefonu z okazji jego dziesiątych urodzin.

O iPhonie 8 i wszystkich innych nowościach od Apple, których spodziewamy się w 2017 r., rozmawiamy w najnowszym odcinku ThinkApple Podcast.

Wszystko o iPhonie 7s/8:

300x300-oslo

Podłącz się do nas na Twitterze lub Facebooku żeby nie przegapić żadnych informacji ze świata Apple.

Źródło: The Investor, za AppleInsider

BLACK DEALS - mega oferty na APPLE w LANTRE

Tomek Czech

Założyciel i redaktor naczelny ThinkApple. Dziennikarz (dyplomowany!) i fotograf (kiedyś…). Współtworzył Biuletyn Fotograficzny, publikował m.in. w Gazecie Wyborczej, Polityce, Pozytywie. Kawałek serca zostawił w Barcelonie, a zdrowia w niemieckiej fabryce samochodów ciężarowych.

Podłącz się do nas na Twitterze lub Facebooku, żeby nie przegapić żadnych informacji ze świata Apple.

Poprzedni post:

Następny post: